Dæmoner

af Lars Norén

Om Forestillingen

Når lyset tændes, befinder vi os i et hvidt hjem. Lejligheden er rolig og ordentlig. Smuk, klassisk klavermusik spiller og en kvinde træder frem – Katarina. Hun er klædt i silke og hendes ansigt er dækket af en ansigtsmaske. Kvinden knæler på en hvid pude. Foran hende er et postkort, en flaske gin og et halvfyldt glas. Musikken skifter pludseligt til hård basrytme, fodtrin høres og kvinden afslører sit ansigt. Døren til elevatoren åbnes og ud træder hendes ægtemand, Frank, og med sig har han urnen med sin døde mors aske.

Dæmoner er noget så sjældent som en moderne klassiker. En forestilling, der står på skuldrene af Edward Albees ”Who’s afraid of Virginia Woolf” og August Strindbergs ”Dødsdansen”. Dæmoner udstiller det arketypiske parforhold og dets konflikter.

Skuespiller og hovedrolleindehaver, Maja Juhlin, fortæller: ”At se Dæmoner er som at gå ind i spejlhuset og se sig selv i en forvrænget udgave. Det ene par i forestillingen lever det perfekte parforhold, men bag den polerede overflade tvinger livets kriser dem ud i en grænseløs adfærd, hvor de slipper dyriske drifter og dæmoner fri. Og så gør det de dét ved hinanden, som vi allesammen nogle gange har lyst til – men ikke gør, fordi vi er opdraget til at overholde sociale konventioner. Altså, hvem har ikke haft lyst til at knalde sin partner i hovedet med en stegepande?” afslutter Maja Juhlin med et smil på læben.

Lars Noréns stykke er absurd tragikomik, der efterlader én forfærdet og storgrinende. Instruktør Simon Boberg og scenograf Edward Lloyd Pierce har sammen med Mungo Park Kolding skabt en æstetisk oplevelse, der bliver siddende i kroppen længe efter lyset er slukket.

**** Kristeligt Dagblad: ”Dæmoner” giver det moderne samliv en ordentlig tur i livets blodige blender og viser et voldsomt relevant skræmmebillede på, hvor vi mennesker kan drive hinanden hen.

***** CPH Culture: Maja Juhlin finder en ægte smerte i hjertet på sin fatale furie og Frank Thiels stadig mere desperate ægtemand udvikler sit vanvid i takt med, at hans dario-images destrueres for vore øjne.

Publikumsanmeldelse: Lars Norén fører os så langt ud på det menneskelige overdrev, at chancen for at komme helskindet i land for længst er forsvundet. Det er groft. Det er ondt. Det er groteskt. Det er modbydeligt godt.

Fotos

Kreditering

Medvirkende
Frank Thiel
Maja Juhlin
Magnus Christensen
Anna Stokholm

Instruktion
Simon Boberg

Scenografi og lysdesign
Edward Lloyd Pierce

Lyddesign
Jes Theede

Manuskript
Lars Norén

Forlag
Lars Natten Norén AB, Stockholm

Varighed

ca. 2 timer og 20 minutter inkl. pause

Anmeldelser

Publikum Synes


 1. Folketeatret, København torsdag d. 7. juni 2018.

  Fik mig en yderst sublim og velspillet oplevelse, tilmed med rigelig stof til både latter og eftertanke.

  Tusinde tak til “de fantastiske fire” for jeres glim’ragende præstation på scenen, og for en uforglemmelig aften!

  Lars A. Olesen
  2200 København N

 2. Strindberg i nutidig inspiration eller form … og alt for mange genkendeligheder … fra det moderne liv.

  jette Rasmussen
  Kolding

 3. Tak for en fantastisk forestilling. Lars Noren fører os så langt ud på det menneskelige overdrev, at chancen for at komme helskindet i land for længst er forsvundet. Det er groft. Det er ondt. Det er groteskt. Det er modbydeligt godt.

  Kurt Allan Sørensen
  Kolding.

 4. fantastisk skuespil, imponerende …

  Hans Thygesen
  6000 Kolding

 5. Rigtig interessant og spændende forestilling. VILD (og god og sjov) anden akt

  Laura Mailund
  6000 Kolding

Skriv en anmeldelse

Turné

2019

5. mar: Herlev
7. mar: Viborg
9. mar: Flensborg
14. – 15. mar: Svendborg
18. – 19. mar: Odense
20. – 21. mar. Haderslev
22. mar: Vejle
25. – 27. mar: Allerød
28. mar: Næstved
29. mar: Randers