Hvis der var krig i norden

8. - 30. november 2022 - produceret af Kolding Egnsteater

HVIS DER VAR KRIG I NORDEN er en tankevækkende forestilling om, hvor galt det kan gå.

Det er en skildring af Norden som et opløst samfund og de menneskelige konsekvenser krig medfører. Hjem og tilhørsforhold er ikke længere en selvfølge. Pludselig er vi danskere på flugt fra vores eget land og må søge om asyl i Mellemøsten. Vi bliver de fremmedgjorte.

Dansk succesforfatter stiller nutidens måske sværeste spørgsmål

Janne Teller er en af vores store internationale forfattere. Hendes bøger er oversat til utallige sprog. Hun har boet og arbejdet i mange lande, og hun har modtaget en lang række priser.

I 2002 skrev Jane Teller et essay til Dansklærerforeningen – Hvis der var krig i Norden. Her tillod hun sig at forfølge tanken: Hvad, hvis det var her, der kom krig?

Hvis danskerne ikke længere bor i et trygt og demokratisk land. Hvis der er kampe i gaderne med eksplosioner og snigskytter. Hvis folk tortureres eller forsvinder for at sige deres mening. Hvis forældre er nødt til at beslutte, om de og deres børn har bedre overlevelseschancer på flugt. Hvordan ville en familie opleve det? Hvordan ville livet forme sig for en dansk dreng, der må forsøge at klare sig i et andet land med sine forældre og lillesøster?

Bogen blev en øjeblikkelig succes. Siden er den blevet udgivet i mere end tyve lande, og den har været storsælgende i blandt andet Sverige og Tyskland

I 2022 kom krigen igen til Europa. Vi følte på Kolding Egnsteater, at vi var nødt til at forsøge at få rettighederne til at lave Janne Tellers tekst til teater. Den rummer så evigtgyldige overvejelser og perspektiver. Samtidig med at den nu er næsten alt for aktuel, til trods for at er tyve år siden, den blev skrevet.

Vi er stolte over, at det lykkedes at sikre de kunstneriske rettigheder til en dramatisering. Og vi har samlet et stærkt kunstnerisk hold under ledelse af den unge instruktør Tamara Sonja Aijamathiesen.

Forestillingen er velegnet til voksne og til unge fra 13 år. Ud over aftenforestillingerne opretter vi en række skoleforestillinger til de ældste folkeskoleklasser, gymnasieklasser, m.m.

Oplev teater, der forfølger de sværeste tanker og tænker dem til ende.

*NB DER ANVENDES STROBOSKOPLYS I FORESTILLINGEN

 


Kreditering

Af: Janne Teller
Medvirkende: Mads Nørby, Christiane Bjørg, Hans Christian Schrøder, Salle Salée
Iscenesættelse og tekstbearbejdning: Tamara Sonja Aijamathiesen
Instruktørassistent: Michelle Bak
Komponist: Søren Sigumfeldt
Scenografisk konsulent: Sir Grand Lear
Lysdesign: Steffen Sandfeld
Afvikler: Mikkel B. Thaisen
Kostume og rekvisit: Birgitte Nisbeth
Produktions- & forestillingsleder: Connie Krogh
Bygger: Søren Hall og Anna Juul Holm
Dramaturgisk sparring: Martin Lyngbo
Stuntkoordinator: Valdimar Johannsson
Forestilling fotos: Asmus Kromann Bork

Forestillingen er støttet af EWII, Nordea Fonden, Lemvigh-Müller Fonden samt William Demant Fonden.


Varighed

70 min. uden pause

Anmeldelser:

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

…På et tidspunkt oplever publikum familiens hverdag i en lejr i Ægypten, hvor de opholder sig indtil de får opholdstilladelse. Her fordriver de dagen med at spille fodbold sammen. De bliver dog enige om efter lidt tid, at de mangler flere spillere. Og lige pludseligt har de hevet tre fuldkomment tilfældige fra publikum ned på scenegulvet til at skulle fodbold med dem. Det har jeg alligevel aldrig set før, og det får flere i salen til at grine. Men det føles også, som om at vi alle bliver en del af familiens historie. Hvilket er endnu en grund til, at historien kommer så tæt ind på publikum.

Familiens rejse er utroligt vild er være vidne til. Selve spørgsmålet om, hvad man ville gøre, hvis der var krig i Norden, er følsomt i sig selv. Men at der også bliver sat billeder på, hvad nogle ville gøre, hvis der var krig i Norden, flytter spørgsmålet op på et nyt niveau. Især når der har været krig i Ukraine siden februar. Samtidigt får publikum at se på tæt hold, hvordan livet er for asylansøgere. Det er en vigtig fortælling som udfoldes i Hvis der var krig i Norden, hvor familiens rejse gennem flere år portrætteres.

Hvis der var krig i Norden er en helt igennem anbefalingsværdig forestilling, som uden tvivl sætter tankerne i gang, også efter meget kort tid. Så gør dig selv den tjeneste at køb billet, for det er en stærk forestilling, som man sent vil glemme!  – Sanne Hebsgaard. Læs hele anmeldelsen her: www.ungtteaterblod.dk

⭐️⭐️⭐️⭐️

“…For når den ærkedanske kernefamilie med mor, far og to børn, sidder henslængt i sofaen og venter på at far laver pandekager, og parcelhuset så bliver bombet, og dagligstuen pludselig er en bunke murbrokker – så er verden vendt på hovedet, og alle i publikum bliver pludselig ramt – kan det virkelig også ske i Danmark? Og hvad vil du så gøre?

Det er Tamara Aijamathiesen – der studerer på andet år på Theaterakademie Hamburg – der iscenesætter Janne Tellers roman, og den unge instruktør har virkelig formået at trække nuancerne frem i Tellers spejlede historie, og fået det bedste frem i de fire skuespillere Mads Nørby, Christiane Bjørg, Hans Christian Schrøder og Salle Salée.

Hvis der var krig i Norden, hvor ville du så tage hen?

Forestillingen HVIS DER VAR KRIG I NORDEN er fuld af 1:1 problematikker som rammer udenlandske flygtningefamilier der lander i Danmark, men i Tellers historie rammer den danske familie. Og jeg kan ikke tro andet end at forestillingen vil blive et kæmpe hit, når først skolelærerne får øjnene op for denne nuancerede, og på sin vis barske, men stadig lettilgængelige historie.

Løftede pegefingre? Ja.

Udskamning? Nej.”

Læs hele anmeldelsen her: www.sceneblog.dk

 

 

FOR KUN 750 KR. FÅR DU:

  • Fri entré til alle Kolding Egnsteaters teaterforestillinger i 365 dage*
  • Som årskortholder kan du invitere en ledsager med til vores forestillinger og få op til 50% rabat**
  • 50% rabat på alle events, comedy og opera
  • 25% rabat hos ecooking.dk – rabatkoden fremgår af dit årskort***
  • 20% rabat på entré hos Trapholt, Museum Kolding og Geografisk Have og Kongernes Samling Koldinghus – fremvis blot et gyldigt årskort
  • 10% rabat på årskortholders regning hos følgende restaurationer: Fratelli, Prego, Johansen’s, Mokka Cafe og Nicolai Madbar – fremvis blot et gyldigt årskort****

*Gælder ikke teaterforestillinger arrangeret af Kolding Teaterforening / ** Gælder ikke børne- & ungdomsbilletter / *** Gælder på ecooking.dk. Gælder ikke i forvejen nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatkoder / **** Rabatten er personlig og gælder kun årskortholder

Fri_Entre_årskort_sort
Køb årskort